.

A mi Európánk, a mi jövőnk!

Szeretettel meghívjuk a XX. Nemzetközi Töltöttkáposzta fesztivál keretén belül megszervezendő szakmai konferenciára aminek témája: „A mi Európánk, a mi Jövőnk” – Tájházak – népi kultúránk megőrzése, előadás sorozat a közösségfejlesztés, társadalmi szerepvállalás, önkéntesség és aktív részvétel témákban. A szakmai rendezvény szeptember 27.én reggel 9 órától 12- óráig tart a parajdi sóbánya borpincéjében!

A parajdi Sóhát és Sószoros országos védettségű, geológiai természetvédelmi terület. A parajdi Sószorost a sóbánya bejáratához viszonyítva a Sóhát túlsó oldalán fekszik. Ahhoz, hogy megértsük a parajdi só "jelenét", fontos, hogy ismerjük a geológiai múltat. A Paratethys őstengertől leszakadt, majd az Erdélyi-medencében elzáródott tóból a klímaváltozások során nagy mennyiségű só rakódott le.

Az erdélyi sóbányák közül egyedül Parajdon történik földalatti gyógykezelés a sóbánya egyik felhagyott szintjén. Itt a szpeleoterápia az 1960-as években kezdődött a régi Dózsa György-bánya egyik bővített kamrarendszerében. Akkoriban a kitermelés is azon a szinten folyt és számos rendezvény bizonyítja, hogy a sóbánya tárnái ugyancsak vonzották a látogatókat, betegeket és nyaralókat egyaránt. Helyet találtak itt repülőmodellező versenyek (a kolozsvári modellező kör lelkes tanárának - Béni Attilának - a vezetésével), szobrász és festőtáborok vetélkedői (melyek alkotásai ma is láthatók a sókamra falain, domborművek és szénrajzok formájában) és természetesen a légúti betegségekben szenvedők sokasága. A lejárás a Dózsa György-aknán történt, felvonó segítségével és a látványos kamraméretek nem maradtak visszhang nélkül. 1974-ben jött létre Parajdon egy pneumotológiai részleg Dr. Veress Árpád vezetésével.

Parajdon sósfürdő és szabadtéri strand várja nyaranta a fürdőzőket. A Sóbányából kiszivattyúzott víz kerül a kádas fürdőkbe és a strand medencéjébe, mely gyógyhatású, ugyanakkor magas sókoncentrációja révén lehetővé teszi a fürdőzőnek, hogy megtapasztalja a lebegés érzését. A felújítás alatt álló strand, amelynek gyógyhatása és a só koncentráltságának környékbeli ritkasága, várhatóan évről-évre több fürdővendéget és gyógyulni vágyó beteget csalogat a parajdi sósfürdőre.