A „Testvérváros-program uniós szintű demokratikus szerepvállalás és a polgári részvétel ösztönzéséért” (POLGÁR) című,
562796-CITIZ-1-2015-1-RO-CITIZ-TT azonosító számú projektet
az Európai Unió finanszírozta
az „Európa a polgárokért” program keretében

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

 

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 986 állampolgár részvételével, akik közül 690-en Parajd/Praid (Románia), 42-en Visegrád (Magyarország), 41-en Emöd (Magyarország), 52-en Szegvár (Magyarország), 23-an Harsány (Magyarország), 27-en Kalonda (Szlovákia), 48-an Kopács/Kopačevo (Horvátország), 20-an Oleśnica (Lengyelország), 6-an Drezda/Dresden (Németország) és 37-en Bácska Topolya/Bačka Topola (Szerbia) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Parajd/Praid, Románia volt, 2015. szeptember 24. és 2015. szeptember 28. között

Részletes leírás:

2015. szeptember 24-én a téma az testvérvárosi önkormányzatok bemutatkozása volt egy informális vacsora során, de ugyanakkor kísérő rendezvényekként a parajdi könyvtárban felállított Európa Pont és Európa Gyereksarok információs standokat látogathatták a résztvevők. Ezek az Europe Direct Tájékoztató Központ Hargita támogatásával valósultak meg.

2015. szeptember 25-én a gyerekek kaptak központi szerepet. Számos olyan kísérő rendezvény volt látogatható, amit az ifjú nemzedéknek szántak a szervezők. Ezen a napon zajlott le a Gyermekek Töltöttkáposzta főzőversenye. De egyéb olyan rendezvények is látogathatók voltak mint például a kiállítások, koncertek (pl. Kiss Kata gyerekkoncert, Bóbita gyermekhangverseny, Titán, stb.), csapatépítő foglalkozások (pl. utcadíszítő verseny, stb.), sportrendezvények (pl. az „Elfutunk az ördög elől” – III. Sóvidéki tömegfutás, a „Tündérek és manók futballbajnoksága” – II. Sóhát Kupa, Korondi Lőrincz Márton Sportklub birkózó csapatának bemutatója, stb.), főzőversenyek (pl. „Legnagyobb töltöttkáposzta egy üstben” – Guinness Rekord kísérlet, stb.), néptáncbemutatók és vásár.

2015. szeptember 26-án a „Európáról jövőjéről van szó, Rólunk van szó!” c. vitafórum zajlott le, amely során olyan kérdéseket vitattak meg a találkozó résztvevői, mint például – „Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió?”, „Mit jelent az Európai Unió a átlagpolgárnak?” Emellett számos kísérő rendezvény volt látogatható, mint például a XX. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál, kiállítások, koncertek (pl. Twinners, Leya D., Andrea Bălan, Republic, stb.) , csapatépítő foglalkozások, sportrendezvények, főzőversenyek (pl. „Legnagyobb töltöttkáposzta egy üstben” – Guinness Rekord kísérlet, stb.), néptáncbemutatók (pl. Maros Népi Együttes műsora, stb.), lovagi tornabemutatók és vásár.

2015. szeptember 27-én folytatódtak a szakmai rendezvények a Sóbánya borpincéjében. A „Tájházak – népi kultúránk megőrzése” címet viselő előadássorozatra, valamint A „Mi Európánk, a mi Jövőnk” című civil kollégiumra került sor. A kollégium fő témája a demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel volt. A kollégium része volt az Önkéntes Akadémia is, amelyen az EVS- Európai Önkéntes Szolgálatot mutatták be. Ezen a napon is számos olyan kísérő rendezvény volt látogatható, mint például a XX. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál. Továbbá, a látogatók és testvérvárosi delegáció részére nyitva álltak kiállítások, koncertek (pl. „Tündérkerti Zenebona” – Zúg a fenyves – XXXVII. Rezesbandák találkozója, Kis Kata, Terra Siculorum, Homonyik Sándor, stb.), csapatépítő foglalkozások, sportrendezvények (pl. Sóvidéki kézilabda bajnokság – III. Káposzta kupa, stb.), főzőversenyek, táncbemutatók (pl. Arany Griff Rend Egyesület reneszánsz táncok) és kézműves vásár.

2015. szeptember 28-én a külföldi testvérvárosi küldöttségek hazautazására került sor és a helyi Áprily Lajos Általános Iskola önkéntes csapatainak bevonásával kommunális hulladékgyűjtési akció zajlott le.