A táj elragadó szépsége, a fehéren fénylő sósziklák, az égbe nyúló fenyvesek, a sebes pisztrángos

hegyi patakok, a Sóhegy gyomrának csalogató tárnái, a gyógyító forrásvizek és a székely legendák varázslatos élményt nyújtanak az ideérkezőknek.

Parajd főbb látnivalói

Parajdi Sóbánya - Kezelőbázis
Parajdon már a római korban is volt sóbányászat. A földalatti bányászat Parajdon 1762-ben kezdődött, majd 1960-tól beindították a gyógykezelést, a bánya sós levegőjének gyógyító hatásával élve. Ma a bejárattól 1250 m-re, 120 m mélységben van a szpeleo- és klimatoterápiás kezelés helyszíne.
Itt állandó orvosi felügyelet mellett nyílik mód a gyógyulásra. A légúti problémákkal küszködő 2-60 éves betegek napi négy órás lent tartózkodással, állandó orvosi felügyelet mellett vehetnek részt gyógytornán, sétán, fokozatos fizikai megterhelésen, illetve élhetnek a játszótér, pingpongasztalok nyújtotta szórakozási lehetőségekkel, elcsendesedhetnek az ökumenikus kápolnában. 
Parajdon minden év augusztus első hétvégéjén Bányász Napot tartanak.

Parajdi Sóbánya - Borgaléria
Igazi kuriózum a sóbánya látogatói számára a borkamra, ahol 6 ország 25 pincészetének 525 borfélesége található meg, mintegy 100 m-re a felszín alatt.

Sószoros - Sóhegy - Sósziklák
A sószoros – Korond-patak szurdokvölgye, a Só-hegy délnyugati részén található, már az 1700-as években is messze földről csodájára jártak. Kialakulásában emberi beavatkozás is közrejátszott: a sóvágók gödröket ásva termelték ki a megélhetést biztosító ásványt. A bányagödrök esővízzel feltöltődve felgyorsították a só oldódási folyamatát, tavacskák, majd tóláncok keletkeztek. A tavak közti, kősóba vájódott völgyek, később oldási dolinák sora alakította ki a Sószorost, új utat mutatva a Korond-patakának, beparancsolva őt a Sószorosba. Itt kerültek felújításra nemzetközi kaláka révén az iszapfürdők.

Sósfürdő
Parajdon a 2013 felújított, 2014-ben átadásra kerülő fürdő és szabadtéri strand várja a fürdőzőket. A Sóbányából kiszivattyúzott víz kerül a kádas fürdőkbe és a strand medencéjébe, mely gyógyhatású, ugyanakkor magas sókoncentrációja révén lehetővé teszi a fürdőzőnek, hogy megtapasztalja a lebegés érzését.

Welness Központ
2011-ben átadott Parajdi Welness Központ még várakozik a működtetőre, hogy megnyithassa kapuit, ahol gyógyhatású sós, valamint édes termálvízzel feltöltött medencék szolgálják majd a vendégek felfrissülését, gyógyulását.

A 19. század elején épült volt sóhivatal, ma egészségügyi rendelő.

A parajdi művelődési otthonban megtekinthető néprajzi kiállításon (Falumúzeum) közel 2000 helybeli és környéki tárgy, történelmi emlék kapott helyet. Különösen a sóvágással és sószállítással kapcsolatos eszközök, szerszámok és makettek, valamint fényképek sokasága látható.

Református temploma 1790 és 1796 között épült, szentélye a régi 15. századi római katolikus templomból maradt meg.

Római katolikus temploma 1800-ban épült. 1998-ban egy új templomot is emeltek.

Ortodox temploma 1929-ben épült.

A nemrég épített Áprily-emlékházban az érdeklődők a költő Parajdhoz fűződő életszakaszairól szerezhetnek információkat.

Rapsóné várának romjai.

Az idősebb parajdiak ismerik a szép sóvidéki táncokat, melyből ízelítőt lehet kapni a felsősófalvi Székelyföldi Táncházban, ahol a felsősófalviak többsége székely viseletben táncol.

Alsósófalvi Tájház